Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ödül törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2022 Kültür Sanat Özel Ödül Töreni’nde konuştu.

Kültür sanat açısından değerli olan ödül töreninde katılımcıların ortasında olmaktan mutluluk duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenler sayesinde sanatçılara teşekkür borcunu ödeme fırsatı bulduğunu söyledi. .

Kültür ve sanatın farklı alanlarına ilgi duyan gençlerin kendi başarı hikayelerini ustalarından ilham alarak yazdıklarına dikkati çeken Erdoğan, asıl sorunun yetenekli yeteneğin değerini yaşarken bilmek olduğuna dikkat çekti.

“Sanatın değeri sözle değil, eserlerine sahip çıkılarak verilir”

Sanata ve sanatçıya saygının sözle değil, eserlerine, emeğine ve emanet ettiği mirasa sahip çıkmaktan geçtiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti: “Gerek Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri gerekse Bakanlığımızın özel ödülleri ile de tam olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Kültür sanat erbabımızın ve kurumlarımızın milletimizin bağrında sahip olduğu müstesna yeri, Türkiye ile de tescilliyoruz. ödülleri devletin adına emanet ediyoruz.”terimleri kullandı.

Ödüllerin pahalı olanın dünyada tanınmasını sağlaması açısından değerli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kültür sanat erbabının müstesna yerlerinin de bu ödüllerle desteklendiğini söyledi.

Erdoğan, bu ödüllerin sadece gençleri teşvik etmek için değil, değerlerimizin dünyada tanınmasını sağlamak için de değerli olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı özel ödüllerinin sahiplerini belirlerken bu hassasiyetle karar verildi. Haksız rekabetin ekonomik hayatı ele geçirdiği günümüzde Ahilik kültürünün önemi daha iyi anlaşılmaktadır.”dedim.

“Bir toplum, kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlüdür”

Bir milleti ayakta tutan değerli sütunların başında kültür ve sanatın geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir toplumun kültür ve sanat alanındaki birikimi kadar güçlü olduğunu kaydetti.

Savunma, ekonomi ve diğer alanlarda elde edilen başarıların kalıcılığının da kültür-sanata bağlı olduğuna işaret eden Erdoğan, kültür-sanat açısından zayıf olan toplumların saman çöpü gibi öldüğünü söyledi. İnsanlık tarihinde bunun sayısız örneklerinin olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bileklerinin gücüyle kilometrelerce savaşan komutanları kimse hatırlamaz. Bugün çok güçlü orduların özü okunamaz. Ancak sanatta çığır açan, kendi özgün kimliklerini yaşatan özgün toplumlar dimdik ayaktadır.”dedim.

“1000 yıllık köklü bir tecrübemiz var”

Türkiye’nin 1000 yıllık köklü bir birikime sahip olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Bu milletler ekonomik ve sosyal bunalımlardan geçseler de ayakta kalıyorlar. Türk milletinin ayakta kalmasının sebebi de bu kültür hazinesidir. Bizde 1000 yıllık köklü bir bilgi birikimi var.”açıklama yaptı.

Türkiye’nin kültür havzasının uçlarının geniş alanlara yayıldığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: “Kültür sanat alanında vesayet zincirlerini kırdıkça ülke ve millet olarak daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz.”dedim.

“Dünyada eşsiz bir hazineye sahibiz”Erdoğan, Türkiye’de yüzyıllardır farklı kimliklere ev sahipliği yapan iller olduğuna değindi.

Hangi yoldan gidilirse gidilsin insanlık tarihine ışık tutan bir tarihle karşılaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Geçmişten gelen bu kadim birikimi koruduğumuz sürece kimse bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Bizler sanat ve zanaatkar ayrımı yapmadan başarının yanında olmaya çalışıyoruz. Kültür Bakanlığı olarak ve Turizm olarak kültür ve sanatımızı desteklemek için var gücümüzle çalıştık, kültür ve sanatımızı desteklemek için her türlü adımı attık.Bu topraklarla ilgili eserleri yurt dışından getirdik.Vatandaşlarımızın kalıntılarını ve eserlerini canlandırdık. ecdadımız.Çağın gereklerine göre klasikle modernliği yan yana getirdik.Geçtiğimiz hafta açılışını yaptığımız Rami Kütüphanemiz bu kültürel sentezin en güzel örneği oldu.Yaptığımız çalışmalarla kültür ve turizm desteğimiz hem birbirimizi hem de birbirimizi güçlendiren bir eko sistem haline getirdik”

Projeleri hayata geçirirken asla tek taraflı planlar yapmadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Rami Kütüphanemiz kültür, sanat, millet bahçemiz, yazma eserler ve Atatürk’ün kütüphanesini içine alan çok yönlü bir projeydi”dedim.

“Sanatı kalıplara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz”

Erdoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Kültür sanat camiamızı yıllardır köleleştiren ve Türkiye’nin zengin kültür iklimini standartlaştıran mahalle baskısını reddediyoruz. Sanatı belli kalıplara, belli dayatmalara hapseden ideolojik yaklaşımları kabul etmiyoruz. Ortak değerlerimize sahip çıkmaya önem veriyoruz. Mevlana’ya kavuşmasının 750. yılı olan 2023 yılına saygıyla Anadolu’nun manevi mimarlarından büyük mutasavvıf Mevlana’yı hep birlikte anacağız.

Nefretin yerine sevginin, umutsuzluğun yerine umudun hakim olması için çok çalışacağız. Mevlana yılının doğru bir şekilde anlaşılması için tüm kurumlarımızın gerekli tüm çalışmaları yapmalarını bekliyoruz. Ödül alan kurumlara şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu