Haber

DEM Partisi Emekli Maaşları ve Yaşam Koşullarını Araştırma Komisyonu Kurulmasını İstedi

DEM Partisi, emeklilerin maaşları ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlara çözüm bulmak amacıyla Meclis Araştırması teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. DEM Partisi’nin önergesinde, “İnsan yaşamının huzura, refaha ve sosyal desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde, iktidarın milyonları geride bırakan politikalarına karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi, insan onuruna yakışır ve onurlu bir yaşamı desteklemelidir” denildi. Emeklilerin açlığa, yoksulluğa, sefalete, dışlanmaya, yalnızlığa ve mutsuzluğa mahkum edilmesi.” “Bakanlığın bu sorunlara yanıt üretmesi ve emeklilerin haklı taleplerinin arkasında duracak bir soruşturma komisyonu kurması elzemdir.”

DEM Partisi, emekli maaşları ve emeklilerin sorunlarına çözüm bulunması amacıyla TBMM’ye Meclis Araştırma Teklifi sundu. DEM Partisi Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli’nin imzaladığı önergede, “Emeklilerin haklı taleplerinin yanında yer alabilmek için soruşturma komisyonu kurulması şarttır” denildi.

DEM Partisi’nin Meclis Soruşturma teklifi kapsamında şu ifadelere yer verildi:

“2008 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİREN 5510 SAYILI KANUN İLE EMEKLİLİĞE ERİŞİM HAKKI ZOR HALE GELMİŞTİR VE EMEKLİ MAAŞLARI DÜŞMEYE BAŞLAMIŞTIR”

“Emeklilik hem çalışmayla ilgili bir haktır, hem de çalışma hakkının devamıdır. Bu nedenle emeklilerin sorunları, çalışma hayatlarının ve sorunlarının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Yaşamlarının verimli zamanlarını çalışarak geçiren vatandaşların, Emekliliklerini huzur ve refah içinde geçirmek devletin asli yükümlülüklerinden biridir.Fakat günümüzde emeklilerin büyük bir kısmı, açlık sınırının altında, asgari ücretin çok altında ücretlerle, zor yaşam koşullarında yaşamaya mahkumdur. Yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz karşısında emekli maaşlarındaki artışların hiçbir anlamı yok.Emekliler 2000’li yılların başından itibaren hak kayıpları yaşamaya devam ediyor.Bu mağduriyetlerin temel kaynağı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’dur. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun ile emekliliğe erişim hakkı zorlaştı, emeklilik yaşı yükseltildi, emekli maaşı alma şartları değişti ve emekli maaşları düşmeye başladı.

“TOPLUMUN HİÇBİR KESİMİNİN EMEKLİLERİN ENFLASYONDAN ZARAR GÖRMEMESİ GEREKLİ OLDUĞU AÇIKLAMASINA YÜZDE 42,6 ORANINDA İNANMADIĞI BİLİNMEKTEDİR”

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan tarafından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artış oranı yüzde 42,6 olarak açıklanmış, en düşük emekli maaşı ise alaycı bir şekilde 10 bin TL’ye çıkarılmıştı. Bu artış, artık güvenilir olmayan, piyasadaki gerçek rakamları ve temel ihtiyaçlardaki fahiş fiyat artışlarını göz ardı eden TÜİK rakamlarına dayanılarak yapıldı. TÜİK’in yüzde 37,6 olarak açıkladığı altı aylık enflasyon rakamına yüzde 5’lik refah payı eklendiğinde ulaşılan yüzde 42,6 oranıyla emeklilerin enflasyona maruz kalmayacağı açıklamasına toplumun hiçbir kesiminin inanmadığı biliniyor. sosyal yardımdan da pay alacak.

“EMEKLİLERE YAPILAN ARTIŞLAR, EMEKLİ ÖDEMELERİNİN YOKSULLUK SINIRININ ÇOK ALTINDA KALMASINA NEDEN OLDU”

TÜİK tarafından 2023 yıllık enflasyon oranı yüzde 64,77 olarak açıklanırken, hükümetten bağımsız akademisyen, bilim insanı ve ekonomi uzmanlarından oluşan Enflasyon Araştırmaları Kümesi (ENAG) tarafından yüzde 127,21 olarak hesaplandı. Enflasyonun bu kadar arttığı günümüzde taban fiyat 17 bin TL, açlık sınırı 15 bin TL, yoksulluk sınırı ise 47 bin TL olarak hesaplanıyor. Bu nedenle emeklilere yapılan zamlar, emekli maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında kalmasına, büyük çoğunluğunun ise taban fiyat ve yoksulluk sınırının altında kalmasına neden oldu. Ancak emeklilere açlık ve yoksulluktan başka bir şey vaat etmeyen bu tabloya rağmen hükümet ironik bir şekilde bu yılı ‘Emekliler Yılı’ ilan etti.

“EMEKLİLERİN HAKLI TALEPLERİNİN YANINDA OLMAK İÇİN SORUŞTURMA KOMİSYONUNUN OLUŞTURULMASI ŞART”

İnsan yaşamının barışa, iyiliğe ve sosyal desteğe en çok ihtiyaç duyulan bu evresinde, hükümetin milyonlarca emekliyi açlığa, yoksulluğa, yoksulluğa, açlığa mahkum eden politikalarına karşı, insanlığa yakışır onurlu bir yaşam için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu sorunlara yanıt vermesi gerekmektedir. sefalet, dışlanma, yalnızlık ve mutsuzluk, emeklilerin haklı olduğu. “Taleplerinin arkasında duracak bir soruşturma kurulunun kurulması şarttır.”

kirkagacajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu