Ekonomi

Draghi: “Enflasyonla mücadele bitmedi, faizler daha uzun süre yüksek kalacak”

Investing.com – Gerçekçi Mario DraghiÇarşamba günü Boston’daki MIT’de ödülünü alan Miriam Posen, Ukrayna’daki savaş, enflasyon ve merkez bankası tepkisi gibi güncel konular hakkında uzun bir konuşma yaptı.

Doğu Avrupa’daki çatışmayla başlayan eski Başbakan Draghi, jeopolitik sonuçlarının çok değerli olduğunu, bu nedenle AB’nin savunma kabiliyetlerini güçlendirmesi ve NATO üyeliği için Ukrayna ile yola başlaması gerektiğini söyledi.

Savaşın sonuçlarının gelecekte enflasyonun daha yüksek olacağı bir döneme yol açtığını ve para otoritelerinin Avrupa’da bile çabalarına daha erken başlaması gerektiğini anlatan eski ECB lideri, arz şoklarının doğası göz önüne alındığında, şunları söyledi: daha hızlı hareket etmek fiyatların hızlanmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Engelleyip engelleyemeyeceğinin belli olmadığını söyledi.

Enflasyon, merkez bankalarının başlangıçta varsaydığından daha kalıcı olduğunu kanıtlıyor ve ihtiyatlı bir biçimde, hem daha fazla oran artışı yoluyla hem de faiz oranlarını eski haline getirme zamanlamasını uzatarak mali sıkılaştırmanın devam etmesini gerektirecek.

Draghi, ekonomik ortam alıştığımızdan çok farklı olsa da merkez bankalarının enflasyon oranlarını eninde sonunda hedeflerine getirmeyi başaracağına inandığını söyledi.

Eski başbakan, hükümetlerin kalıcı olarak daha yüksek bütçe açıklarına sahip olacağını ve faiz oranlarının uzun vadede muhtemelen son on yılda olduğundan daha yüksek kalacağını açıkladı.

Draghi, düşük büyüme, yüksek faiz oranları ve yüksek borç seviyelerinin olduğu bir ortamın değişken bir kokteyl olduğunu, ancak merkez bankalarının gereksiz şikayetlerden kaçınmak için bunun büyüme üzerindeki etkisi konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Ekonomist Draghi geçmişte olduğu gibi yine maliye politikalarını tasarlaması gereken hükümetlerin sorumluluklarının altını çizdi çünkü asıl görevleri bu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu