İş

“Endüstriyel işlemeli banklar dağılmamalı”

Nurdoğan Arslan ERGÜN

İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayi sektöründe sigortacılıkta yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşülmesi amacıyla “Türkiye’de Sanayi Sigortası ve Çözüm Önerileri” başlıklı bir toplantı düzenledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve İSO Lideri Erdal Bahçıvan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda, sigorta kavramının sigortacılıkta kullanılacak bir garanti mekanizmasına dönüştürülmesine ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. tüm iş süreçleri ortaya konuldu.

“Ortak akıl ve iş birliği önemli”

Toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, şirketlerin ticari ve sınai faaliyetleri sırasında karşılaşacakları riskleri etkin bir şekilde yönetebilmeleri için sigorta korumasına ihtiyaçları olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin ardından büyük yatırımları olan bölge sanayicilerimizin sigortasız olması ya da yeterli sigorta teminatını alamamasından dolayı ağır maliyetlere katlandığı aşikardır.

“Sanayi sektöründe sigorta kavramının, sadece hasar ve kaybın meydana geldiği durumlarda değil, tüm iş süreçlerinde kullanılacak bir güvence mekanizmasına dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Ekonominin yüzde 33’ünü oluşturan sanayi ile sigorta sektörünün ortak akıl ve iş birliği içinde kol kola yürümesini çok değerli bulduklarını belirten Yılmaz, “Sanayi üretiminde süreklilik esastır. “Sektör çalışmalı, tezgah dağılmamalı” dedi.

Risk değerlendirmesinde sektörün daha duyarlı olması gerektiğini belirten Yılmaz, “Krizi yönetmek istemiyorsak önce riskleri yönetmeliyiz. Kamu olarak süreci yakından takip edip üzerimize düşeni yapacağız.” Yapılan reformlarla ekonomideki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasıyla öngörülebilirlik yaratıldığını savunan Yılmaz, sanayi ve sigorta sektörleri için daha istikrarlı bir ortam yaratılacağını ifade etti.

“Afet risk analizini tamamlayacağız”

Geçtiğimiz yıl iklim değişikliği nedeniyle dünya çapında artan doğal afet hasarlarının reasürans piyasasında daralmaya ve maliyet artışına yol açtığını kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigorta şirketlerinin karşılaştığı bu maliyet artışlarının sigorta şirketlerine de yansıdığını biliyoruz. Sanayicilerimizin prim artışları ve sanayicilerimiz sigorta teminatı bulmakta zorlanıyor. Bu sorunların aşılması için sanayicilerimiz ve sigorta sektörünün ortak akıl ve iş birliği ile birlikte çalışacağına olan inancımız tamdır. Salgın dönemi de dahil olmak üzere aştığımız zorluklarda üretim çarklarının durmamasını nasıl önemsiyorsak, sanayicimizin inanılmaz durumlarda ciddi maddi kayıplar yaşamamasını da önemsiyoruz.

Reel sektörün sigortalanabilir risklerinin önceden belirlenerek ilgili sigorta araçlarıyla korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almaya da hazırız. Marmara Bölgesi’ndeki sanayi tesisleri başta olmak üzere kritik altyapıların afet risk analizlerini kalkınma ajanslarıyla uyum içinde tamamlayacağız. “İstanbul Sanayi Odası ailesinin, sanayi üretimindeki risklerin bilinmesi, maliyetlerin düşürülmesi, iş sürekliliği ve rekabet avantajı açısından sanayinin sigortalanması konusunu sahipleneceğine inanıyorum.”

“Sigortasız kalma riskiyle karşı karşıya kalıyoruz”

İSO Lideri Erdal Bahçıvan, sektörün sigortacılık alanındaki sorunların giderek arttığını belirtti. Bazı sigorta şirketlerinin enflasyon oranlarıyla örtüşmeyen seviyelerde fiyat belirlediğini kaydeden Bahçıvan, “Olacak muhtemel zararın belirlenen muafiyet sınırları içinde kalacağını düşünen sanayicilerimiz sigorta yaptırmayı anlamsız bulmaya başlıyor. sigorta. Bu algı ne yazık ki Türk sanayisini giderek artan bir sigortasız kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

“Ayrıca deprem riskleri, sanayi ile sigorta sektörü arasındaki ilişkileri daha da zorlu hale getiriyor” dedi. Bahçıvan, sigortanın sadece reel sektör açısından potansiyel riskler karşısında katlanılan bir ‘gider’ olarak değil, riskler gerçekleştiğinde şirketi yok olmaktan kurtarabilecek bir ‘kaynak’ olarak görülmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Sigorta şirketleri Endüstriyel tesisleri sigortalamaktan kaçınmalı, çok yüksek prim talep etmeli veya garanti vermek istememelidir.” Bu gibi durumlarla sık sık karşılaştık” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu