Ekonomi

Kredi çekeceklerin dikkatine: Maliyet yüzde 200’e çıktı

Mevduat hacmi yüksek olmakla birlikte bankacılık bölümünde aylık ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 3,37-7,32 arasında değişiyor. Bankaların internet sitelerinde paylaştığı bilgilere göre yıllık maliyet oranı yani Yıllık efektif faiz maliyeti yüzde 200’e ulaştı.

Yeni yılla birlikte bankacılık sektöründe işler karmaşıklaştı. Ticari ve ihtiyaç kredisi faiz oranları artarken maliyetin yüksek olması vatandaşların kredilerden uzak durmasına neden oldu. Ancak başta kamu sektörü olmak üzere bankacılık sektöründe ihtiyaç kredisi kampanyaları başlatıldı. Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına tepki olarak uygulanan kampanyalarla vergi ve komiteler dahil yıllık maliyet oranı, yani yıllık efektif maliyeti yüzde 170’i aşan tüketici kredilerinin kullanımının artırılması amaçlanıyor. Bankacılık bölümü uzmanları, bölümün maaşlı müşterilerine dahi ihtiyaç kredisi kullanmakta zorluk yaşadığını, ancak ihtiyacı büyük olanların kredi kullandığını belirtiyor. Siyasi faizdeki artışa rağmen sabit faizli kredi kartı harcamaları artıyor. 36 ay vadeli 10 bin lira ihtiyaç kredisi kullanan vatandaş, faiz oranı yüzde 3,37 olduğunda 21 bin lirayı, faiz oranı yüzde 7,32 olduğunda ise 30 bin lirayı aşan geri ödeme maliyetiyle karşı karşıya kalıyor. bu maliyetler.

EN DÜŞÜK FAİZ ORANI YÜZDE 3,37

Merkez Bankası bilgisi: 5 Ocak sonu itibarıyla ihtiyaç kredisi faiz oranı geçen yılın son haftasına göre 167 baz puan artarak yüzde 63,42’ye ulaştı. Geçtiğimiz hafta ve bu hafta ihtiyaç kredisi faiz oranlarındaki yükseliş devam etti. Bu hafta başından itibaren birçok banka bireysel kredi faiz oranlarını artırdı. Bankacılık sektörü kaynaklarından alınan bilgiye göre 12 ay vadeli ihtiyaç kredisi aylık faiz oranları yüzde 3,37 ile 7,32 arasında değişiyor. Bu da yıllık bileşik faiz oranının yüzde 56 ile yüzde 100 arasında değiştiğini ortaya koyuyor. Bu faiz oranlarına BSMV ve banka komiteleri dahil değildir. Bu masraflar da eklenince çok yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu kadar yüksek maliyetle kredi kullanmak aslında bankacılık sektörünün kaynaklarıyla karşılaştırıldığında bir sorundur. Bankaların internet sitelerinde açıkladıkları yıllık maliyet oranı yani efektif yıllık faiz oranıyla karşılaştırıldığında, ihtiyaç kredisi aylık yüzde 3,86 faiz oranıyla ve 10 bin lira vade ile 36 ay vadeyle sağlandığında Yıllık maliyet oranı yüzde 80-91 arasında değişirken, faiz yüzde 6’yı aştığında yıllık maliyet oranı değişiyor. Bu da yüzde 166’yı aşıyor. Hatta bazı bankalarda tabela ihtiyaç kredilerinin yıllık maliyet oranı yüzde 199,98 olarak açıklandı. Kamu bankalarında yıllık maliyet oranı hesaplamaları yüzde 91,4 olarak paylaşıldı. Bu oranların tamamına sigorta masrafları eklenmemiştir.

10 BİN ÇEK, 30 BİNE YAKLAŞIMI GERİ ÖDE

ECONOMY olarak 10 bin liralık kredi kullandığınızda bu farklı kredi faiz oranlarıyla nasıl bir geri ödeme planına sahip olacağınızı hesapladık. İşaret faizi olarak görünen aylık yüzde 7,32 faiz oranıyla 10 bin lira 36 ay kredi kullandığınızda sadece 13 bin 300 lira faiz ödemeniz gerekiyor. BSMV ve KKDF faiz oranına göre hesaplanır. Bu vergi ve fonun faiz oranına göre hesaplama yüzdesi yüzde 15’tir. 13 bin 300 lira faiz nedeniyle 1.995 lira BSMV ve 1.995 lira KKDF ödemesi yapılacak. Ayrıca kredi tahsis bedeli 57,5 ​​lira, bankalara göre değişen maliyet bedeli ise 237,5 lira oluyor. Sigorta büyüklüğü yaş, büyüklük ve vadeye göre değişmektedir. Bankaların verdiği bilgiye göre ortalama 891 lira para geldi. Böylece 10 bin liralık kredinin geri ödemesi 36 ay sonunda 28 bin 476 lira yani yaklaşık 3 katı olacak.

EN DÜŞÜK FAİZDE BİLE ÇİFT TAM ÖDENİR

10 bin liralık kredi daha düşük faizle yani yüzde 3,37 faizle kullanılsa bile geri ödenen tutar 20 bin lirayı geçiyor. Yani yine iki katını ödemek zorundasınız. Yapılan hesaplamaya göre aylık yüzde 3,37 faizle ödenecek toplam faiz 7 bin 725 lira, BSMV 1160 lira, KKDF 1160 lira oldu. Tahsis bedeli 57,5 ​​lira iken maliyeti 237,5 lira olabiliyor. Sigorta dahil edildiğinde yaklaşık iade bedeli 21 bin 58 liraya ulaşıyor.

KREDİ KARTI HARCAMALARI YÜZDE 9,4 ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre, 4 haftalık kredi artışları bireysel kredilerdeki artışın hâlâ çok hızlı olduğunu gösterdi. 5 Ocak itibarıyla toplam TL krediler 4 haftada yüzde 3,2 artarken, tüketici kredilerindeki artış ise yüzde 3,3 oldu. Taşıt kredilerindeki büyüme aynı dönemde yüzde 4,2 olurken, konut kredilerinde yüzde 0,5 daraldı. Ticari kredi büyüme oranı da aynı 4 haftalık dönemde yüzde 2,1 arttı. Kredi kartı harcamaları yüzde 9,4 ile çok daha hızlı arttı. BDDK verilerine göre tüketici kredilerinin hacmi 5 Ocak haftası itibarıyla 983 milyar 47 milyon lira ve 1 trilyon lira sınırına ulaştı. Bireysel kredi kartları ise hacim artışını 1,17 trilyon lirayla sürdürdü.

KAYNAK: BENİM EKONOMİM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu