Teknoloji

Niyetleri eyleme dönüştürdüler: Felçli adam ‘Dijital Köprü’ projesiyle yeniden yürüdü!

Felçli bir adam, kablosuz “dijital köprü”Beyninin ortası ile omuriliği arasındaki bağlantıyı yeniden kurduktan sonra tekrar yürüyebildi.

“Beyin bilgisayarı arayüzü“olarak adlandırılan bu sistem, biri beyinde, diğeri omurilikte olmak üzere iki elektronik implanttan oluşur.

DÜŞÜNCELERİ EYLEME DÖNÜŞTÜRDÜ

İlki, beynin bacak hareketlerini kontrol etmekten sorumlu bölgesi üzerinde bulunur ve yürümeyi düşündüğümüzde üretilen elektrik sinyallerinin kodunu çözer.

Benzer şekilde, omuriliğin bacakları kontrol eden kısmının üzerine başka bir implant yerleştirilir.

Bilim adamları birlikte çalışarak bu çığır açan teknoloji üzerinde çalışıyorlar. “düşünceyi eyleme dönüştürmek”beyin ile omuriliğin hareketi kontrol eden bölgesi arasındaki bozulan ilişkiyi onarır.

İlk hasta, 2011 yılında Çin’de çalışırken bir bisiklet kazasında omurilik yaralanması geçiren 40 yaşındaki Hollandalı mühendis Gert-Jan Oskam’dı.

Felçliydi ama cerrahlar implantları kalibre ettikten birkaç gün sonra iyileşme fark etti.

YİNE YÜRÜMEK MUTLULUĞU VAR

Oskam, “Bence en şaşırtıcı şey iki gün sonra oldu, beş ila birkaç dakika içinde kalçalarımı kontrol edebildim.”söz konusu.

uygulama ile “uzun bir eğitim yolculuğundan”Daha sonra hasta yürüyebilir, merdiven ve rampaları çıkabilir.

Skynews’in haberine göre, Oskam’ın rezidansta gözetimsiz olduğu zamanlar da dahil olmak üzere implantların bir yıl sonra da etkili olmaya devam ettiği belirtildi.

Oskam, İsviçre Lozan Üniversite Hastanesi ve Lozan Üniversitesi ve Lozan’daki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden sinirbilimciler ve beyin cerrahları tarafından tedavi edildi.

DİJİTAL KÖPRÜ TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIR?

Komisyondaki projenin lideri Guillaume Charvet, implantların hareket niyetlerini beyinden gerçek zamanlı olarak deşifre edecek. “uyarlanabilir yapay zeka”kullandığını söyledi

Yapay zeka ilgili sinyalleri tanımladıktan sonra, omurilik için bacak kaslarını harekete geçiren ve istenen hareketi harekete geçiren elektriksel uyarı dizilerine dönüştürülür.

Hastanın duyusal algılarında ve motor becerilerinde, dijital köprü kapatıldığında bile devam eden ve koltuk değnekleriyle yürümesine olanak sağlayan gelişmeler gözlendi.

Profesör Gregoire Courtine, dijital köprünün yalnızca adamın omuriliğini onarmakla kalmayıp aynı zamanda “yeni nöral bağlantıların büyümesini de destekler”gösterdiğini söyledi.

TEKNOLOJİ DİĞER UZUVLAR İÇİN KULLANILABİLİR

Oskam, dijital köprüyü test ettiren tek hasta, ancak teknolojinin gelecekte kol ve el fonksiyonlarını eski haline getirmek için kullanılabileceği umulmaktadır.

Konuyla ilgili bulgular Nature dergisinde detaylı olarak yayınlandı.

KAYNAK: HABER7

pazaryeri-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu