Ekonomi

Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi 1200’den Fazla Ziyaretçiyi Ağırladı

Türkiye’de kömür sektörünün en kapsamlı buluşması olan 4. Pak Kömür Teknolojileri Tepesi yaklaşık 1.200 ziyaretçiyi ağırladı. Yerli ve yabancı uzmanların kömür sektörünün gelecek yaklaşımlarını tartıştığı Zirve’de 63 firma yeni çalışmalarını, projelerini ve teknolojilerini tanıttı.

Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın desteğiyle ve Dünya Kömür Birliği’nin (WCA) uluslararası ortaklığıyla düzenleniyor. 4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi (4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi – CCTS) 24-25 Nisan 2023 tarihlerinde Ankara’da Divan Otel’de gerçekleştirildi. Enerjide dışa bağımlılığın olası risklerinden korunmak için yerli ve milli kaynakların önemine dikkat çekilen Zirve’de uzmanlar, 21 milyar ton yerli kömür rezervimizin ekonomiye kazandırılması için atılması gereken adımları masaya yatırdı. hem verimli hem de temiz teknolojilerle. Zirvede kömür sektörünün uluslararası projeksiyonuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunuldu.

Ankara’da 129 firmadan ziyaretçi Kömür için de buluştu

Türkiye’de kömür sektörünü buluşturan en kapsamlı Zirve’ye kamu, özel sektör, üniversiteler, Ar-Ge ve İSG kuruluşlarından yaklaşık 1.200 yerli ve yabancı ziyaretçi katıldı. 63 firmanın yeni proje ve teknolojilerini tanıttığı Zirve’yi 129 firma temsilcisi ziyaret etti. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Dünya Kömür Birliği, Avrupa Kömür ve Linyit Birliği (EURACOAL) uzmanları, Zirve’de kömürün dünyada yeniden canlanmasının elektrik koluna yansımalarına odaklandı. Kömürle ilgili kısa ve orta vadeli öngörüler ile saf kömür teknolojilerindeki son gelişmeler de Zirve’de önemli bir gündem oluşturdu.

Oturumlarda sektörün gündemindeki bahisler konuşuldu

Zirvede gerçekleştirilen oturumlardan öne çıkanlar: Uluslararası Kömür Sektörüne Yaklaşımlar, Türkiye Kömür Sektörünün Makro Görünümü, Kömür Teknolojileri ve Suram için İyi Uygulamalar ve Ülkemizde Kömür Yakıtlı Termik Santrallerin İşletilmesi, Madencilik ve Örnek Uygulamalar oldu. Türkiye’deki Uygulamalar, Kömür Madenciliğinde İş Sağlığı. Kömür Endüstrisi ve Pak Kömür, İklim Değişikliği Ortamında Emniyeti ve Güvenliği ile.

Zirvede sağduyu ile kesimin gündemindeki paylara yönelik analizler arandı.

Sektör olarak ‘Türkiye’nin Yüzyılı, Enerjinin Yüzyılı’ anlayışıyla hareket ettiklerini ifade ettiler. Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan “Türk Yüzyılında elektrik alanında en büyük değişim ve dönüşümün saf kömür teknolojileri ile yaşanacağını öngörüyoruz. Yerli kömürümüz; Bilim, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyonu verimli bir şekilde bir araya getirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Özellikle karbon yakalama teknolojilerini kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planlıyoruz. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi’nde iki gün boyunca bu alandaki en güncel teknolojileri ve gelişmeleri uzmanlarından dinledik. Zirveye katılan yerli ve yabancı uzmanlar, kömürün bugün olduğu gibi gelecekte de birincil enerji kaynağı olacağına değindi. Zirveyi her yıl hayata geçirerek şubemizin gündemindeki konularda ortak akılla çözüm üretebileceği değerli bir platform haline getirmeyi hedefliyoruz.”

Milli çıkarlarımızı gözeterek yerli kaynak kömürümüzü ekonomiye kazandırmalıyız.

4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi’nin ikinci gününün açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Pride Kalaycı Şu noktalara dikkat çekti: “Milli çıkarlarımız doğrultusunda yerli kömür kaynağımızı temiz kömür teknolojileri ile sonuna kadar kullanmalıyız. Dünya kömür talebi 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak. Kömür dün, bugün ve gelecekte enerji karışımındaki payını koruyacak. Karbon çağı devam ettiği sürece kömür kullanılmaya devam edecek.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberafsin.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu