Haber

KEFEK Başkanı Aksal, başörtüsü için getirilen anayasa değişikliği önerisini değerlendirdi.

TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Kurulu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifinin imzaya açıldığını belirterek, “Başörtüsü sorun olmaktan çıkmış olsa da” dedi. kamusal alanda, açık ve kapalı tüm kadınların din ve vicdan hürriyeti güvence altına alınmıştır, bunun sağlanması son derece önemlidir.” söz konusu.

Aksal, bazı kadın milletvekilleriyle Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 88 yıl önce bugün Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını kazandığını belirterek; Böylelikle Belçika, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi birçok gelişmiş ülke kadınlara bu hakkı vermezken, Türk kadınının milletvekili genel seçimlerine katılma ve milletvekili seçilme hakkının olduğunu hatırlattı.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kadın hakları alanında atılan büyük adımların devamı niteliğinde olduğunu anlatan Aksal, kadınların siyasi haklarını uzun yıllar boyunca kullandıklarını ifade etti. 1930 belediye seçimlerinde ilk kez.

Fatma Aksal, ilerleyen süreçte kadınlara köy muhtarı ve ihtiyar heyeti seçilme hakkının verildiğini belirterek; Kadınların genel seçimlerde ilk kez oy kullandığı ve aday olabildikleri TBMM 5. Dönem seçimlerinin 8 Şubat 1935’te yapıldığını ve 17 kadın milletvekilinin TBMM’ye girdiğini söyledi. İlk kez montaj.

Bu parlak geçmişe rağmen kadın milletvekili oranının yıllardır çok düşük kaldığını, bazen yüzde 1’in altına düştüğünü anlatan Aksal, “Kadın milletvekili temsil oranının yüzde 5’in üzerine çıktığı ilk seçim milletvekili seçimleri oldu. 2007 yılında Meclis’te kadınların temsili ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu tek başına kırdığını söyledi.

Kadınların uzun yıllardır seçilme hakkının ve siyasi karar alma sistemlerine katılımlarının önündeki sorunlardan birinin de başörtüsü yasağı olduğuna işaret eden Aksal, “2013’te başörtüsü yasağının kamusal alanda kaldırılması bir Başörtülü kadınların başta TBMM olmak üzere ulusal ve yerel siyasetteki varlığını artıran önemli gelişmelerden biri de günümüzde başörtüsü kamusal alanda sorun olmaktan çıkmış olsa da, Kanunun 24. maddesinde değişiklik yapılması son derece önemlidir. Din ve vicdan hürriyetlerini düzenleyen, başörtülü ve açık tüm kadınların din ve vicdan hürriyetlerini teminat altına alan Anayasa Önergemiz imzaya açılmış olup, önümüzdeki hafta TBMM Başkanlığı’na sunulacaktır. . ifadelerini kullandı.

Fatma Aksal, Türkiye’nin TBMM’de ve yerelde kadınları temsil etmek istediği yerde olmadığını belirterek, KEFEK olarak kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi için alınması gereken yasal ve yasal çerçevelerin çizildiğini söyledi. hakları, erkekler ve kadınlar için eşit fırsatlar sağlamak ve kadınların karar alma sistemlerine daha fazla dahil olmasını sağlamak. İdari tedbirleri belirlemek ve bu gelişmelere öncülük etmek için yaptıkları çalışmaların artarak devam edeceğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu