Sağlık

Son yılların en popüler estetiği: Blefaroplasti

Estetik operasyonlar her dönemde en popüler işlemlerden biri olsa da psikolojik olarak da kişinin kendisini zinde hissetmesi açısından son derece değerlidir. Çünkü her kadın aynaya baktığında güzel görünmek ister. Bu bazen küçük dokunuşlarla gerçekleşebilir. Örneğin düşük göz kapaklarınız göz renginizin güzelliğini gölgeliyorsa küçük bir rötuş yapmanız gerekir. Peki son derece hassas organlarımız olan gözümüze işlem yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? Liv Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Üst ve alt göz kapağı estetiği ile ilgili sorularınız için Prof. Dr. Ayşe Burcu Dirim açıkladı.
 

Blefaroplasti nedir?
 
Blefaroplasti, göz kapağına yapılan plastik cerrahinin genel adıdır. Günümüzde üst kapak ve alt kapak plastik cerrahisi (blefaroplasti), göz kapağını gençleştirmek için kabul görmüş bir tekniktir.

Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?
 
Güvenli ve başarılı blefaroplasti ameliyatında göz kapağı anatomisinin tam olarak anlaşılması değerlidir. Ameliyat öncesi dikkatli değerlendirme son derece değerlidir. Hastanın isteğine ve tıbbi durumuna göre üst göz kapağına lokal veya genel anestezi altında birebir veya ayrı seansta yapılabilir.

Yaşa bağlı olarak göz çevresinde ne gibi değişiklikler olur?

  • Yaşa bağlı yaşlanma belirtileri,
  • Kaşların göz çevresinde sarkması,
  • Kapak derisi fazlalığının oluşması,
  • Yağ dokusunun fıtığı,
  • cilt kırışıklıkları,
  • Üst göz kapağının sarkması (blefaroptoz) ve
  • Alt göz kapağının düşmesi (ektropiyon) gibi değişiklikler meydana gelir.

Doğru yapılmazsa ne gibi komplikasyonlara neden olur?
Kapaklardaki bağ dokusunun zayıflaması sonucu oluşan cilt dokusunun sarkması; Yağ dokusunun öne doğru fıtıklaşması ve görme alanının daralması sonucu ortaya çıkar. Blefaroplasti dediğimiz ameliyat bir nevi yüz germe ameliyatı olarak anlaşılmalıdır. Doğru değerlendirme yapılmazsa düşüklük, kaşların düşüklüğü, göz kapaklarının açık ve tam kapanmaması, göz kuruluğu gibi ciddi komplikasyonlara neden olur. Göz kapağı estetiği doğru ellerde yapıldığında taze ve genç bir görünüme ulaşmak mümkündür.

Alt göz kapağı işlemleri nasıl yapılır?

  • Alt göz kapağındaki sarkmış deri ve yağ torbalarının alınması işlemi gerçekleştirilir.
  • Fazla deri yoksa yağ torbaları cilt kesisi yapılmadan göz kapağının iç kısmından transkonjonktival yolla çıkarılır.
  • Alt kapakta deri fazlalığı varsa fazlalık alınır ancak hastanın kas tonusunun değerlendirilmesi çok önemlidir. Kas tonusu zayıfsa çıkarılacak deri miktarına çok dikkat edilmelidir, aksi takdirde ektropiyon dediğimiz alt kapak sarkması ve küçülmesi komplikasyonu gelişir.
  • Orta yaşlı ve deri fazlalığı olan hastalarda en uygun cerrahi yaklaşım deriden geçmek iken, genç hastalarda transkonjonktival yolla herhangi bir kesi yapılmadan sadece yağ torbaları alınır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

sivasli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu